عیب یابی و تعمیر مشعل گازی موتورخانه

اجرا و تعميرات تاسيسات ساختمان , لوله كشي و برق ساختمان

سه شنبه ۰۱ آبان ۰۳

عیب یابی و تعمیر مشعل گازی موتورخانه

۹ بازديد

عیب یابی و تعمیر مشعل گازی موتورخانه


در این نوشته به نحوه عیب یابی و تعمیر مشعل گازی موتورخانه خواهیم پرداخت.
موتورخانه به عنوان مرکز سیستم تاسیسات یک ساختمان شناخته می‌شود. عملکرد درست موتورخانه و سیستم تاسیسات یک ساختمان، تاثیر بسزایی بر رفاه حال مشترکین ساختمان دارد. البته موتورخانه از جمله قسمت‌هایی است که تا قبل از خراب شدنش، ساکنین به آن توجهی نمی‌کنند و در صورتی که دچار خرابی شود و در سیستم گرمایش، سرمایش و آب گرم مصرفی ساختمان اختلال ایجاد کند، مشترکین در پی و تعمیرات آن برمی‌آیند. توجه داشته باشید که تعمیر موتورخانه شوفاژ نیازمند تجربه و تخصص است و هر تعمیرکار فنی نمی‌تواند از پس آن بربیاید. از این جهت بهتر است در هنگام انتخاب یک تعمیرکار، مهارت و حساسیت کار را مد نظر قرار دهید و از یک کمک بگیرید.

سرویس موتورخانه یک مهارت علمی و تجربی است ویک سرویسکار شوفاژ بایستی با صبر این مهم را انجام دهد. گستردگی سیستم یک موتورخانه به اندازه ای است که یک متخصص سرویس موتورخانه بایستی به کلیه لوله کشی , تاسیساتی , مشعل منبع و سیستم گردش آب شوفاژ تسلط کافی راداشته باشد .

برخی اوقات مشکلاتی پیچیده یک موتورخانه را در معرض نابودی کامل قرار میدهد. نخست شیرگاز , شیلنگ گاز , فیلتر گاز مشعل بررسی میشود , تا هرگونه نشتی گازی تا مشعل نداشته باشد.

پس از چکاب اتصالات گاز , مشعل موتورخانه را بررسی میکنیم.تا از عملکرد بهینه آن اطمینان حاصل کنیم. هرگاه مشعل یک شوفاژخانه خوب کار کند, در عین اینکه تولید حرارت مناسب میکند, هزینه گاز مصرفی را نیز پایین می آورد. کارایی خوب مشعل فارغ از نوع و برند آن به فاکتور های زیر بستگی دارد:

میزان ورود گاز و اکسیژن و ترکیب این دو در یک نقطه مناسب ,بهترین بازدهی را از مشعل به میدهد.

بررسی دودکش موتورخانه و بازبودن در سرویس موتورخانه الزامی است. وجود هواکش و فن متناسب با مشعل نیز بسیار مهم میباشد. بررسی عملکرد رله , پایه رله و برق مشعل ترمستات , یون و پرشرها از اهم عملکرد مشعل گازی شوفاژخانه است.
عیب یابی و تعمیر مشعل گازی موتورخانه
سرویس مشعل گازی

سرویس مشعل گازی موتورخانه جزو تعمیرات تخصصی موتورخانه محسوب شده و بدون تعارف بایستی اعلام کرد که کار هر تاسیسات کار آچار به دستی نیست. تعمیر و سرویس مشعل هم به تجربه نیاز داشته و هم به علم و آشنایی با روند عملکرد مشعل گازی. البته به طور کلی فرق چندانی بین مشعل گازی و گازوییلی وجود نداشته و هر دو از یک فرمول مشترک پیروی میکنند اما به دلیل تفاوت در جزییات و قطعات موجود بین مشعل های گازسوز و گازوییل سوز و  حتی دوگانه سوز و اینکه در حال حاضر اغلب موتورخانه های شوفاژ از مشعل های گازی استفاده میکند ما در اینجا به بررسی نحوه عیب یابی , تعمیر و سرویس مشعل گازی میپردازیم. 

لازم به ذکر است که علاوه بر موتورخانه ها , مشعل های گازی در نانوایی , کوره و دیگر استفاده های صنعتی نیز استفاده شده و هیچ تفاوتی هم بین عملکرد آنها نیست, اما از لحاظ تعداد میتوان گفت که اغلب مشعل های گازی در شوفاژخانه ها و در دهانه دیگ موتورخانه نصب میشوند.

جدول عیب یابی مشعل گازی موتورخانه

حتی با دیدن و کمک گرفتن جدول عیب یابی مشعل گازی شوفاژخانه نیز نمیتوان از عیب و ایراد کار صد در صد مطمین شده و با آزمون و خطاهایی پیچیده از ایراد و مشکل کار مطمین شد. شرایط محیطی , گازرسانی و حتی نوسانات برقی نیز بر عملکرد مشعل موثر هستند. ما در 8 روش تعمیر مشعل گازی روش های متداول را درج کرده ایم.

رفع ایراد مشعل

علت خرابی

نشانه های خرابی

دریچه را محکم کرده و لقی را برطرف کنید

تعویض یا تعمیر یاتاقان مشعل

دریچه هوا محکم نیست و لقی دارد

یاتاقان‌های موتور معیوب هستند

صدای مشعل زیاد است

 

تعویض کلید پرشر یا فشار هوا

کلید مشعل را عوض کنید یا سیم‌کشی را بررسی کرده و عیب آن را برطرف کنید

کلید فشار هوای مشعل از تنظیم خارج شده

کلید مشعل یا سیم‌کشی با مشکل مواجه شده

با وجود اتصال برق، موتور کار نمی‌کند

تنظیم کار پرشر گاز و هوا

کم کردن فاصله الکترود مشعل

تنظیم نبودن فشار گاز و هوا

زیاد بودن فاصله الکترود مشعل

خاموش شدن پشت سر هم مشعل

افزایش قطر دودکش یا رفع گرفتگی آن

کم بودن قطر یا گرفتگی لوله دودکش

صدای انفجاری مشعل به هنگام اشتعال

تمیز کردن یا عوض کردن یون مشعل

رفع اتصالی موجود در مشعل یا پایه رله

کثیف یا خراب بودن میله یونیزاسیون مشعل

وجود اتصال کوتاه در بدنه مشعل

خاموش شدن مشعل پس از تشکیل شعله

اصلاح محل نصب فاز و نول

فاز و نول در پایه رله برعکس نصب شده

رله مشعل گاز ریست میشود

تقویت ولتاژ

خرابی بودن ترانسفرمر و شیر مغناطیسی

خاموش شدن مشعل در حین کار

جدول عیب یابی مشعل گازی موتورخانه

در ادامه یک جدول مشاهده میکنید که خرابی های مشعل و ایرادات آنرا شرح داده و برای اطمینان بایستی از تست هایی کمک گرفته شود.

در برخی موارد علت خاموش شدن مشعل ممکن است یک دلیل موقتی مانند نوسانات یا قطع شدن برق یا گاز باشد که پس از وصل شدن و نرمال شدن شرایط , با زدن دکمه ریست مشعل شروع به کار کند. البته بعضا ممکن شرایط کاری باعث خاموش شدن رله و از کار افتادن مشعل شود که با فشردن دکمه ریست, مشعل شروع به کار کند. همه مشعل ها از جمله مشعل گازسوز ایران رادیاتور طبق الگوریتم فوق تعمیر میشوند.

اما اگر این مساله دوباره اتفاق بیفتد بایستی حتما مشعل را به یک متخصص سرویس و تعمیر مشعل سپرد تا با تنظیمات مربوطه , مشعل را به حالت عادی برگرداند. خاموش شدن مکرر مشعل میتواند علل مختلفی همچون خارج شدن تنظیم پرشر گاز و هوا, خرابی یون و چشم مشعل, خرابی و نقص در عملکرد ترمستات, خرابی رله و دیگر قطعات مشعل داشته باشد که در این مواقع مشعل کار, با تست احتمالات متفاوت, عیب یا عیوب واقعی را پیدا کرده و درصدد رفع آن بر می آید.

تعمیر و سرویس مشعل با عیب یابی آغاز میشود. البته ممکن است در برخی موارد خاموش شدن مشعل به دلایل دیگری از جمله افت فشار گاز , خرابی ترموستات روی دیگ متصل به مشعل و ایراد کار در دودکش موتورخانه و سیستم تهویه شوفاژخانه باشد.

عیب یابی مشعل موتورخانه

اغلب مشکلات مشعل گازی اعم از خاموش شدن پی در پی مشعل یا خاموش شدن مکرر به دلیل خرابی رله و یون تشخیص شلعه یا الکترود است, که در هر دو علت بالا تست و در صورت خرابی, قطعه راه حل تعمیر مشعل است.

بعضا کثیف شدن یا تنظیم نبودن ولوم پرشر هوا نیز موجب خاموش شدن مشعل میشود. انسداد دودکش یا عدم اکسیژن کافی در محیط موتورخانه به دلیل تعویه نامناسب نیز از دلایل خاموش شدن مشعل است که معمولا با بوی گاز همراه است. برای تعمیر مشعل موتورخانه به غیر از خود مشعل, عوامل بیرونی به خصوص وجود هوا و اکسیژن کافی در محیط بسیار مهم است.

سوختن الکتروموتور فن, شیربرقی و خرابی ترمستات مشعل از دلایل دیگر کارنکردن مشعل است که به ندرت اتفاق میفتد.

علت خاموش شدن مشعل گازی بعد از روشن شدن

  • خرابی رله یا به ندرت پایه رله
  • کثیف بودن یا پوشانده شدن چشم الکترونیک مشعل به دلیل نادیده گرفتن شعله
  • نشت گاز یا هوا از لوله های مشعل 
  • کاهش فشار گاز شهری یا پرشر گاز
  • گرفتگی لوله و شلنگ مشعل یا کثیف بودن فیلتر گاز مشعل
  • ریختن آب داخل مشعل و وجود رطوبت در قطعات مختلف مشعل
  • عدم سرویس به موقع مشعل و کثیف بودن قطعات مشعل

البته بسیار از موارد فوق در جدول عیب یابی مشعل گازی موتورخانه آورده شده و به صورت کلی مشعل های گازی موتورخانه های صنعتی و مسکنی بایستی هر یک یا دو سال یکبار بایستی سرویس شده و این سرویس شامل عیب یابی قطعات و تمیز کاری قطعات مختلف انجام میشود. برای اینکار کلیه قطعات مشعل باز و خرده شده و بعد از تمیز کاری و تنظیم مجددا مونتاژ میشود.

کار سرویس و تعمیر و تنظیم مشعل یک کار تخصصی بوده و فقط نباید با توجه به  جدول عیب یابی مشعل گازی انجام شده و به تجربه زیادی نیاز دارد.

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.